Архитект Пенчо Койчев

Пенчо Койчев български архитект

Юбилейна изложба

Препълнена зала в София почете арх. Пенчо Койчев

Автор: Ники Карагьозов

Чували ли сте за Пенчо Койчев? Много е вероятно да не сте, но несъмнено сте виждали поне една от сградите, които е проектирал – съдебните палати в София, Русе, Трявна, Ботевград, Етрополе, северното крило на Народното събрание, мавзолей „Св. Георги” в Плевен, дворецът в Царска Бистрица, Старата поща в Пазарджик и др.За нас е сред най-забележителните личности от Дряново и заради това изчетохме доста, за да напишем подробната статия „Пенчо Койчев – достойният наследник на майстор Колю Фичето“

Picture1

Роден е в Дряново на 28 януари 1876 г., т.е. тази година се навършват 140 от рождението му. По този повод в София бе организирано юбилейно честване, при това забележете от какви авторитетни институции – Институтът за изследване на изкуствата към Българската академия на изкуствата, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България. Интересът е бил толкова голям, че дори е имало правостоящи в Централния дом на архитекта!
Много ни се искаше да бъдем на събитието и да му дадем гласност, така че намерихме начин – помолихме Алекс Корнев, дряновец, студент в София и един от доверените помощници на „Дестинация Дряново“, да отиде. Благодарение на него имаме и снимки, и разказ за събитието.

Picture2

Ето какво сподели Алекс:
Пенчо Койчев  – едно име, което чух за пръв път едва преди няколко дни. С поразбудено любопитство се запътих към Централният дом на архитекта, за да посетя изложбата, посветена на този интересен човек.
Отначало залата не се пълнеше, но с наближаването на обявеното време мястото вътре прогресивно намаляваше – за кратко време залата се напълни, а няколко души дори останаха прави. Имаше хора от всякаква възраст – от студенти до хора в преклонна възраст, което само показа колко интерес буди у хората това име – Пенчо Койчев.
С началото на изложбата и от настроението, което се усещаше в залата, се разбираше, че проектът и самата изложба не са направени, за да „отбият номера“, а с умисъл и от сърце. С първите думи на един от авторите – Мария Давчева, се разбра колко всъщност тя се вълнува и радва, че е генерирала внимание към арх. Койчев и към неговите проекти.

Picture3

Д-р арх. Мария Давчева
Благодарностите и изказванията бяха все пълнокръвни, но едно остави траен спомен и изпъкна с искрената си непринуденост – на проф. Евлоги Цветков. Краткото слово предразположи хората за последвалия кратък разказ за живота на арх. Койчев. А след това неговата внучка – Невена Койчева, разказа за дядо си с подробности и по всичко личеше, че тези спомени са ѝ повече от скъпи.

Picture4

Невероятно, но никога не съм вярвал, че архитектурата или по-скоро хората зад нея могат да бъдат толкова интересни и будещи любопитство. Да разгледаш проектите на този голям български архитект, да ти бъде разказан животът му и да чуеш такива мили спомени, разказани от неговата внучка, изгради у мен много по-жив и пълнокръвен негов образ.
Цялата фотогалерия:

Picture5

Picture19

Picture18

Picture17

Picture16

Picture15

Picture14

Picture13

Picture12

Picture11

Picture10

Picture9

Picture8

Picture7

Picture6

А сега, мили приятели, „Дестинация Дряново“ се заема със задачата тази изложба да дойде и в Дряново! Стига да искате, разбира се?

0-small 2 3 4 5 6 7-1 7 8 IMG_2604.JPG

Поздравителен адрес

Screen Shot 2016-07-19 at 3.08.17 AM Screen Shot 2016-07-19 at 3.16.15 AM МРРБ от РИМ Пазарджик РИМ Ботевград СБМТД УАСГ 1 УАСГ 2

Книга – 140 години от рождението на архитект Пенчо Койчев

Advertisements
%d bloggers like this: